SEO-teksten schrijven: Een compleet stappenplan voor juiste SEO-teksten  - Ramona Evelien
Ramona Evelien Ramona Evelien
Online marketing specialist

SEO-teksten schrijven: Een compleet stappenplan voor juiste SEO-teksten 

‍Wil jij de eerste posities in zoekmachines domineren? Dan zijn goedgeschreven SEO-teksten essentieel. Het schrijven van deze teksten omvat een techniek om te zorgen dat zoekmachines goed begrijpen waar de tekst overgaat. In dit artikel lees je een compleet stappenplan over hoe je SEO-tekst schrijft. 

Waarom zijn SEO-teksten belangrijk?

Geoptimaliseerde teksten zijn om verschillende redenen belangrijk. Nummer 1 reden is: Het helpt om meer websitebezoekers te krijgen. En met meer online bezoekers stijgt je omzet.  

Een andere reden is dat het laat zien dat jij de kennis hebt van bepaalde onderwerpen. Je straalt daarmee autoriteit uit. En laat dat nou ook belangrijk zijn voor het realiseren van online groei.  

Zo begin je aan goede SEO-teksten

Een goede stap in de juiste richting van zoekmachine optimalisatie is het schrijven van goede teksten. Hier lees je een compleet stappenplan om zelf aan de slag te gaan met SEO-teksten.

Zoekwoorden

Dit zijn de woorden waar je tekst overgaat. Om te bepalen of je de juiste zoekwoorden hebt gekozen, is het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek belangrijk. Zo’n onderzoek voer je uit met het gebruik van verschillende zoekwoordtools. Denk bijvoorbeeld aan Zoekwoordplanner van Google

Doelgroep definiëren 

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat je met een SEO-tekst óók schrijft voor je ideale klant. Die zoekt namelijk meer informatie en heeft wellicht een koopintentie. Dus voor wie schrijf jij een SEO-tekst? En welke tone-of-voice hoort daarbij?  

Doel van een SEO-tekst

Maak voor jezelf duidelijk wat de reden van de tekst is. Wil je dat iemand zich aanmeldt voor je nieuwsbrief, een offerte aanvraagt of verkoop je een product?

Online onderzoek

Schrijf een outline en vergelijk deze met de eerste drie teksten die je online vindt op het zoekwoord.  

Tijd om te schrijven

Na je research is het tijd om in de pen te klimmen en al je kennis op papier te zetten. 

Mijn tips voor het slim schrijven van teksten: 

  • Breng je gedachten op papier en kijk later naar spelling- en grammaticafouten; 
  • Maak gebruik van tussenkopjes, bulletpoints en eventueel tabellen; 
  • Wissel korte en lange zinnen met elkaar af.

Wil je jouw geschreven SEO-teksten laten controleren?

Ik help je graag

En dan nu de SEO-magic

Staan de eerste woorden op papier? Super! Dan is het nu tijd om de tekst te voorzien van belangrijkste SEO-elementen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar ik geef je graag praktische tips.  

  • Titel 

Verwerk het belangrijkste zoekwoord in de titel. Het is geen toeval dat de titel van dit artikel begint met ‘SEO-teksten schrijven’😉.  

  • URL 

Een URL (ook bekend als webadres) is de online plek waar je tekst wordt geplaatst. Logisch dat daar ook het zoekwoord verwerkt mag worden.  TIP: Let op dat een URL niet te lang is. Houd hem zo kort mogelijk.  

  • Intro

Zoekmachines gaan niet op hun dooie gemak je SEO-tekst doorlezen. Het is daarom verstandig om in je inleiding zo duidelijk mogelijk te beschrijven waar je tekst over gaat.  

  • Kopjes

Het gebruik van tussenkoppen zorgt voor structuur en overzicht in je tekst. Niet alleen fijn voor snelle scanners (hallo, luie lezers), maar zoekmachines gaan er ook goed op. Verwerk in je tekst 1x H1, meerdere H2 en een aantal H3. Heb je een uitgebreide tekst? Je mag tot maximaal H6 gebruiken. En let op: Ook hier komt je zoekwoord in terug.  

Wil jij online groeien? Dan zijn goede SEO-teksten onmisbaar.

Met dit stappenplan start je direct met het schrijven van je eigen SEO-teksten. Onthoud wel, aan teksten geen gebrek online. Wees verrassend en blijf bij jezelf. Zo maak jij een goede geschreven indruk. Wil je eens sparren over je SEO teksten? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.